SAP Nedir?
SAP kurumsal kaynak planlamaya (ERP) olanak sağlayan, Almanya merkezli, bir yazılım şirketidir.1972 yılında IBM’den ayrılan 5 kişi tarafından geliştirilen SAP yazılımı ülkemizde de oldukça yaygın kullanılıyor. İçerisinde bulunan finans, kalite kontrol, üretim planlama, materyal yönetimi gibi birçok modül sayesinde kurumların ihtiyaçlarını ve gerekliliklerini iş ve süreç verilerini bir araya getirerek daha hızlı fark etmesini sağlarken aşırı iş yükünü hafifletiyor, zamandan ve maddiyattan tasarruf sağlıyor.
Temel SAP Modülleri
-SAP FI - Finans Modülü
Organizasyondaki bütün finansal verilerin (tedarikçiler, iş partnerleri, sabit maliyetler, banka hesapları) izlenmesi ve raporlanmasını sağlayan modüldür.
-SAP CO - Kontrol Modülü
Operasyonların maliyetinin planlanmasını ve görüntülenmesini sağlayan SAP modülüdür. Kar Merkezi (Profit Center Accounting), Gider Maliyeti (Cost Center Accounting), İç Siparişler (Internal Orders), Ürün Maliyetlendirme (Product Costing) ve Karlılık Analizi (Profitability Analysis) alt modüllerinden oluşur.
-SAP SD - Satış ve Dağıtım Modülü
Satış ve dağıtım işlevlerinin programlama, ambalajlama, sipariş alma etkinliklerini göz önünde bulundurarak en etkin şekilde gerçekleşmesini sağlayan SAP modülüdür.
- SAP MM - Malzeme Yönetimi Modülü
Malzemelerin envanter yönetimi, satın alma, fiziksel envanter ve ihtiyaç yönetimi işlevlerini gerçekleştirir. Prosesleri inceleyerek materyallerin kontrollü stoğunun yapılmasına olanak sağlar. Bu sayede kurum içinde optimizasyonu sağlayıp verimliliği artırırken harcamaları azaltır.
- SAP PP - Üretim Planlama Modülü
Talep ve ihtiyaca yönelik üretimin yapılmasını başından sonuna kontrol eden modüldür. Malzemelerin ve montaj işlemlerinin, operasyon rotalarının ve maliyetinin hesaplanmasını sağlar.
- SAP QM - Kalite Yönetimi Modülü
Kurumlardaki işlem aşamasındaki veya son ürünlerin, numunelerin kalite incelemesini incelemeye yarayan modüldür. İncelemeleri ve uyarıları kullanarak önlemler almaya, düzeltme aksiyonları almaya ve tedarikçi değerlendirmesi yapılmasına yardımcı olur.
- SAP PM - Bakım Onarım Modülü
Bakımı veya onarımı yapılan her türlü ekipmanın takibini ve fabrikadaki genel bakım onarım faaliyetlerini izlemeye yarayan modüldür. Stok, finans, satın alma gibi modüllerle entegre çalıştığı için bu işlemleri de takip edebilir satın alma işlemlerini sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
- SAP PS - Proje Yönetim Modülü
Şirket içindeki bütün projelerin planlanma, işleme geçirilme ve tamamlanma süreçlerini yöneten SAP modülüdür. Maliyetleri, çalışan bilgilerini, gereken zamanı yarar ve zararları göz önünde bulundurarak bu bilgilerin özenle takip edilmesine imkan sağlar.
Yukarıda bahsedildiği üzere SAP bir şirketin temel ihtiyaçlarını yönetebilmelerine yardımcı olan bir yazılımdır. Bu modüller sayesinde iş yükünü hafifleterek zamandan ve paradan tasarruf sağlar.